Arvet efter Sigurd Lewerentz

År 1930 ritade den världsberömde arkitekten Sigurd Lewerentz kontorshus och magasin åt Philips på Gävlegatan. I samma hus har vi idag, tillsammans med Wingårdhs och under ledning av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, fått äran att ta fram ett helt kvarter vars designkoncept bottnar i historian om Lewerentz och det arv han lämnat efter sig.

Det utmärkande magasinet är ett vackert betonghus med en strikt repetitiv fasad och flera mindre ljusinsläpp. Huset ritades på 1930-talet av en av Sveriges genom tidernas mest uppmärksammade arkitekter Sigurd Lewerentz, som var en mästare på att skildra både modernitet och hundraårig historia i ett, och därmed göra sina verk tidlösa.

Nästan 50 år efter Lewerentz död växte det internationella intresset för hans arkitektur. Känslan för detaljer och förmågan att skala bort onödigheter började fascinera arkitekturintresserade runt om i världen. Enkelhet, elegans, ett tydligt formspråk och fokus på materialval är genomgående i Lewerentz byggnader.

Ett av Lewerentz mest kända verk är Skogskyrkogården i Enskede i Stockholm, som han i unga år ritade tillsammans med vännen och kollegan Gunnar Asplund. Andra verk vars ryktesglans sträckt sig utanför Sveriges gränser är Markuskyrkan i Björkhagen, St Petrikyrkan i Klippan samt St Gertruds och St Knuts kapell vid Malmö Östra begravningsplats – namn som idag återfinns inom väggarna på Blique by Nobis. Som en hyllning till Lewerentz har vi valt att döpa alla våra mötes- och eventrum efter hans verk.

Lewerentz finns även med som en visuell kraft genom hela vår grafiska profil, bland annat med det typsnitt som han själv designade till världsutställningen i Stockholm år 1930, som idag återfinns i hotellets logga och trycksaker.

Förutom Philips ABs forna magasin och kontorshus av Lewerentz ritade även Alenius Silfverhielm Åhlund ett hus på gården år 1990. Denna byggnad har en välvd och mjukt rundad fasad med större ljusinsläpp. Här ryms ungefär hälften av våra hotellrum.

FÖLJ OSS

Musikälskare, konstfantast eller hotelljunkie? Skriv in din email och bli en del av vårt community så skickar vi hemliga inbjudningar, förköpsbiljetter och roliga erbjudanden till dig.